מגנזיום והריון
לכ-90% מהישראלים חסר מגנזיום, דבר המוביל לנזקים רפואיים בלתי הפיכים.
חוסר המודעות, ובעיקר של נשים בהריון את נושא המגנזיום מהווה "מחדל" של משרד הבריאות הישראלי, העלול להוביל ללידה מוקדמת ורעלת הריון.
המגנזיום הוא"מינרל החיים", וכדי להבין ולהטמיע את חשיבות המגנזיום לאדם, ניתן לחשבו כהמוגלובין בעולם הצומח.
לצורך ההבנה, בואו נקרא להמוגלובין מגנזיום, ונבדוק כמה התהליך פשוט אך חשוב, בעולם הצומח.
כך שאם אין מגנזיום, לא מתקיים תהליך הפוטוסינתזה, אם אין פוטוסינתזה לא יהיו צמחים ירוקים המהווים את הבסיס הרחב של "פירמידת המזון", מכאן שאם,
אין מגנזיום, אין חיים
למרות שהמגנזיום נמצא במקום הרביעי בטבלת המינרלים השכיחים בגוף, המגנזיום שותף פעיל וחשוב למעל 300 פעילויות בגוף האדם ובעיקר לחוסן מאוטם שריר הלב ב-50% .
מכאן שרמת מגנזיום נכונה מהווה תנאי בסיסי לבריאות טובה.
כמה מגנזיום יש באוכל ?
מזון עשיר במגנזיום, הנם הירקות הירוקים, אגוזים כמו גם מאכלי ים, נכון שניתן לצרוך גלולות של מגנזיום ללא מרשם רופא, הצריכה המומלצת הנה 400 מ"ג, גלולה אחת ליום לפחות, ולנשים בהריון ולשאר האנשים שגדלים 800 מ"ג, שתי גלולות ליום.
ממה נובע המחסור במגנזיום?
· משרד הבריאות הישראלי לא מתנהג כאוטוריטה היודעת את הנושא, אך העולם הרפואי יודע גם יודע הסיבה העיקרית והדומיננטית ביותר בישראל לדילול המגנזיום במי השתייה, שהיא השימוש ההולך וגובר של מי התפלה, ומטהרי אוסמוזה הפוכה הביתיים.
· שימוש במערכות סינון מים זולות, המטפלות באבניתופוגעות במגנזיום כדוגמת מערכות המכילות סיליפוס
· המלצת משרד הבריאות לשתיית מים ממסננים עם תו תקן המורידים את המגנזיום מהמים
· מאכלים בעלי ערכי מגנזיום נמוכים, איבוד דם, הזעה מוגברת, איבוד דם, אלכוהול, סמים וקבוצת תרופות הפוגעות ברמות המגנזיום.
· מצב פיזיולוגי של הגוף הצורך כמויות גבוהות יותר של מגנזיום, כדוגמת גדילה, הריון, חולי לב, סכרת ומושתלי איברים
מה לא ידענו על המגנזיום?
מחקרים מראים שספיגת המגנזיום בגוף מתבצעת בתהליך עדין ומורכב, קשה לכמת את הערכים בבדיקת דם רגילה, על כן חייבים לקחת ביופסיה (דגימת תאים) ולשלוח את התאים לאנליזה יקרה, מכאן שקופות החולים בארץ לא ממהרות לאפשר זאת, אלא אם מערבים עו"ד זריז שידרוש זאת בדרך משפטית.
האם קיים קשר בין מגנזיום ופוריות?
בעת טיפולי הפוריות, קיימים לחצים ומתחים, הנובעים מהשאלה הבסיסית ביותר, האם הטיפול מצליח ואנו בהריון? על כן נטילת תוספי מגנזיום מגדילה את הסיכויים להצלחה, היות והמגנזיום מוסיף רוגע נפשי ומשחרר שרירים
מה חשיבות המגנזיום בעת ההיריון ?
המגנזיום פעיל בכ- 300 תהליכים ביוכימיים בגוף האם ובגוף העובר.
מסתבר שהמגנזיום חשוב להעברת הקוד הגנטי, בבניית השלד וביצירת מאגרי אנרגיה לעובר.
הגיל ומספר ההריונות מהווה פקטור לדלדול בנק המגנזיום בגוף עד למצב של חוסר במגנזיום, הגורם בעיקר בעיות לבביות ובעיות בכלי הדם, ופוגע באיכות חיי האישה, נשמע מפחיד בעיקר שניתן לפתור זאת בעזרת מים עם מגנזיום ותוספי מגנזיום על בסיס יום יומי.
ניתן להרגיש מחסור במגנזיום בכיווצי שרירים בגפיים, בעלייה דרסטית בלחץ הדם, בצקות ואפילו "רעלת הריון" עד לגרימת הפלה תוך סיכון חיים של היולדת.
תופעה זאת מופיעה אצל 50% מהנשים ההריוניות, החל מהשליש השני של ההיריון.
מחסור במגנזיום עלול לגרום לפגיעה מוחית בעובר.
מחקר בינלאומי מראה הפחתה של כ-60% בסיבוכי הריון מנטילת תוספי מגנזיום יחסית לקבוצת הביקורת. המגנזיום משפיע על הרפיית השרירים כמו גם מניעת צירים מוקדמים כתוצאה מהרפיית הרחם.
מחקרים מוכיחים חד משמעית על רמות מגנזיום נמוכות בלידה המוקדמת, בעקבות מחקר זה נתנו רמות מגנזיום תקינות לנשים בהריון, אשר שהו במעקב של מדענים שהוכיחו חד משמעית קשר בין תקניות משקל הילוד, כמות לידות הפנים וציוני "אפגר" טובים יותר.
מה זה ציון "אפגר" ?
בשנת 1952 רופאה בשם Virginia Apgar פרסמה שיטת ניקוד להערכת מצבם של הילודים לאחר הלידה. ההערכה כללה תצפית של חמישה סימנים קליניים (מדדים אלו שימשו באופן מסורתי מרדימים על מנת להעריך את מצב המטופלים שלהם במהלך הניתוח
חמשת הסימנים הם :
א. קצב הלב
ב. נסיון המאמץ הנשמתי
ג. תגובה לגירוי
ד. תגובה לגירוי
ה. צבע
ציון האפגר נקבע דקה אחת וחמש דקות לאחר הלידה. במידת הצורך ניתן ציון אפגר נוסף עשר דקות לאחר הלידה. כל אחד מהמדדים ניתן לקביעה בקלות ללא הפרעה לילוד. השימוש בשיטת ניקוד זו מגביר את תשומת הלב הניתנת לילוד ע"י צוות חדר הלידה ובעזרתו ניתן להעריך באופן מהיר ואובייקטיבי את מצבו הקליני של הילוד בדקות הראשונות לחייו. שיטה זו אומצה בכל חדרי הלידה בארצות הברית ומחוצה לה, וכיום למעשה ציון האפגר ניתן לכל תינוק שנולד בבית חולים.
מחקרים אלה הובילו לכך שפרוטוקול הטיפול בהריון בסיכון גבוהה מבוסס על נטילת מגנזיום.
אבל עדיין אין מודעות לחשיבות המגנזיום בהריון כחיוני לאם ולעובר ולשמירה על תקניות ההיריון.
מה בדבר המגנזיום אחרי הלידה?
גם אחרי הלידה , החוסר במגנזיום גורם לסימפטומים רגשיים כדוגמת:
· עצבנות יתר
· לחץ נפשי
· מתחים נפשיים
· חרדה
· דיכאון
· נדודי שינה
· עייפות
· מצבי רוח משתנים
· ירידה בחשק המיני
· כאבי בטן
· מיגרנות
· עצירות
· כאבי שרירים
· התכווצויות שרירים
על כן לנשים אחרי ההיריון כאמור מומלץ ליטול 800 מ"ג של מגנזיום.