ריכוז של יון הכלוריד מהווה אינדיקציה ולפיו קובעים את המליחות של המים.
מקור יון כלוריד הנו במלח המומס בקרקעות ובסלעי המשקע,מי הים,שפכים ביתיים ושפכים תעשייתיים. כשריכוזם במים מעל 300 מג"ל המים הם בטעם מלוח.
נוכחות במים בריכוזי גבוה מעידה חדירה של מי הים או מי השפכים.
המלחה כלומר מלח מצטבר במים מחבל במבנה הקרקע,מחבל בצומח ומחבל בחי על ידי אוסמוזה של מים אל מחוץ לגוף של האורגניזמים החיים בתוך המים ועל ידי כך גורמת למותם. תהליך דומה קורה בשורש הצמח הגדל בקרקע מלוחה.
מחלקים את המים למספר קבוצות עפ"י ריכוזי המלחים:
- המים השפירים – המכילים מלח בריכוז שנמוך מ- 400 מג"ל וטובים לכל סוגי השימוש.
- המים המליחים – המכילים מלח בריכוז שנע בין 400 – 2500 מג"ל הניתן לשימוש בחקלאות ובתעשייה
- מים עם ערכי מליחות גבוהים – מים שמכילים מלח בריכוז שמעל 5000 מג"ל, וניתנים לשימוש בגידול דגי ים ולטובת תעשיות מסוימות.
רמה מרבית רצויה של כלורידים הנה 250 מג"ל, ורמה מרבית מותרת הנה 600 מג"ל
דרגות יחס ההגבה – pH
ניתן להתייחס בשלושה אופנים ליחס ההגבה האחד לכמות הנוזל באופן יחסי לריכוזי החומרים שמעלים את ה-PH וכמובן לביטוי ריכוזי יוני מימן במים.
סולם ה-pH גם הוא כלי מדידה פשוט ויעיל המצביע על מצבם של המים. ככל שכמויות ריכוזי פחמן דו חמצני עולה הוא מתרכב עם המים ואז נוצרת חומצה פחמתית שגורמת לירידה ב pH ,ירידה זאת עלולה להיות דראסטית והיא פונקציונאלית לרמות החומצה הפחמתית השרויה במים. פחמן דו-חמצני הוא גז שמשתחרר בהליכי נשימה תאית. כמה שריכוזי הפחמן הדו-חמצני גבוהים יותר,ככה למן הסתם נמוכים יותר ריכוזי החמצן , וזו ההוכחה הפשוטה לפעילות חיידקית מוגברת לפירוק העודפים של החומר האורגני שבמים.
הכלת חומר אורגני בריכוזים גבוהים הם בעלי pH חומצי כלומר נמוך,בעקבות המרת ה CO2לחומצה פחמתית. כמו גם בגופי מים מזדקנים יורד ה pH בעקבות צבר של חומר אורגני בתוכו.
שינוי ה pH יכול להרע עם האורגניזמים שחיים במים.קיימים אורגניזמים רגישים לשינויי pH , ולו שינוי בדרגה אחת בלבד ישמיד אותם.
ההתיחסות השלישית מעניינת אותנו כאנשים הגרים בבתים ומשתמשים במים.
ככל שיחס ההגבה גבוהה (מעל 7) משמע יותר קשים ועל כן קיים פוטנציאל גבוהה יותר לייצר אבנית וגם נזקי אבנית מאשר מים חומציים (מתחת ל7) התפיסה היום בעולם היא לשתות מים עם ערכי PH גבוהים עד לררמה של-9 ,היות ומים אלה נחשבים ליותר בריאים לתהליכי עיבוד גוף האדם ,והעושר במגנזיום למשל מיטיב עם שרירי הגוף והפעילות הלבבית.